Ordningsregler

Styrelsen tar hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställer de eventuella beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Det innebär att styrelsen ansvarar för att det är ordning och reda i fastigheten.

Att bo i en bostadsförening innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

För vem gäller reglerna?

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som föreningsmedlem utan även övriga medlemmar i hushållet, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för eventuella andrahandshyresgäster.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser, som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar, kan inte leda till uppsägning.

Styrelsen måste först uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.

Har du frågor?

Har du funderingar över något som tas upp i ordningsreglerna är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

A. Allmänt

  1. Lägenheten eller andra av föreningens utrymmen får inte användas för annat än avsett ändamål.
  2. Du ska hålla god ordning, vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
  3. Om en akut skada inträffar ska du omedelbart kontakta fastighetsskötaren eller någon i styrelsen.

B. Säkerhet

  1. Kontrollera att entréporten till fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Det är inte tillåtet att genom påverkan hindra att porten till huset hålls låst.
  2. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt återhållsam med att lämna ut portkoden.
  3. Lämna inte dörrar till vindar, källare, soprum och tvättstuga olåsta.
  4. Det är förbjudet att röka eller använda levande ljus i husets allmänna utrymmen.
  5. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Se till att minst en brandvarnare finns och tänk på att byta batteri.
  6. Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
  7. Se till att trappfönster, vindsfönster och källargluggar är stängda då väderleken är sådan att fastigheten annars kan skadas.

C. Störningar

  1. Verksamhet som kan vara störande för andra får inte bedrivas inom lägenheten. Av hänsyn till grannarna får bullersamma arbeten eller musik inte förekomma före kl. 7 och efter kl. 22 utom i undantagsfall.
  2. I husets allmänna utrymmen, särskilt trappuppgångarna, ska det vara tyst efter kl. 22.
  3. Det är lägenhetsinnehavarens sak att övervaka att husdjur inte stör eller smutsar ner i fastigheten. Husdjur får inte rastas på gårdarna.

D. Gemensamma utrymmen

  1. Lägenhetsdörren till trapphuset får inte hållas öppen för ventilering eller för att vädra ut matos.
  2. Rökning är inte tillåten i föreningens allmänna utrymmen (trappuppgångar, hissar, tvättstuga etc.)
  3. På vind och i källare får personliga tillhörigheter förvaras endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare.
  4. De gemensamma utrymmena i trapphus, på vindar, i källare eller på gårdar får inte belamras med föremål som ska slängas.
  5. De gemensamma utrymmena får inte användas för personliga tillhörigheter som barnvagnar, cyklar, mopeder, trehjulingar eller kälkar. Cyklar placeras i cykelställen på gården nedanför trappan eller på den lilla bakgården. Barnvagnar kan ställas i barnvagnsrummet.
  6. De regler som är uppsatta för användandet av tvättstugan, duschrummet och bastun ska följas. Dessa lokaler ska rengöras efter användning.
  7. Tvättstugan, bastun och fastighetens duschrum får inte lånas ut till utomstående.

E. Gården

  1. Var aktsam om vår gård och gräsmatta. Använd den gärna men städa och plocka upp efter dig när du går därifrån.
  2. Gården får användas för privata arrangemang, men glöm inte att i förväg informera grannarna. Tänk också på att ljudnivån blir hög på gården. Flytta därför festen inomhus om timmen blir sen.

F. Gemensamma kostnader

  1. Var sparsam med såväl varmt som kallt vatten. Lämna inte vattenkranar öppna om vattnet är avstängt. Droppande eller läckande kranar, WC-cisterner och element ska åtgärdas. Kostnader för vatten betalas av alla medlemmar gemensamt.
  2. Var sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Även dessa kostnader betalas gemensamt.

G. Fasader, balkonger, altaner

  1. Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket.
  2. Mattor eller sängkläder får inte piskas eller skakas från balkongerna. Mattor får endast piskas vid piskställningen.
  3. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Grillning utomhus är tillåten endast i anslutning till föreningens gemensamma grillplats på gården.
  4. Utomhusantenner och parabolantenner får inte monteras på fastigheten utan styrelsens tillstånd.
  5. Fasader eller balkongräcken får inte utan särskilt tillstånd från styrelsen förses med fasta installationer som kan påverka husets utseende och som inte går att avlägsna utan att efterlämna spår. Uppsättning av markiser kräver styrelsens tillstånd. Markiser ska vara mörkgröna för att passa in.
  6. Uteplats får förses med altandäck endast om detta kan avlägsnas utan någon åverkan på fastigheten. Uteplatsen får inte uppta större yta än 2,5 (djup) x 4,5 (bredd) meter.

H. Sophantering

  1. Källsortera ditt avfall och lägg i respektive kärl i soprummet. Följ de anvisningar som finns i anslutning till respektive kärl.
  2. Hushållsavfall som läggs i soprummet ska vara väl emballerat.
  3. Byggavdall får inte läggas i soprummet.

I. Lägenhetsunderhåll

  1. Som medlem i en bostadsförening ansvarar du för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.
  2. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar att reparera och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
  3. Då det uppstår en skada som medlemmen anser att det är föreningens skyldighet att reparera ska styrelsen kontaktas innan felet åtgärdas. Bara om reparationen är godkänd av styrelsen betalar föreningen räkningen.
  4. Som medlem i en bostadsförening bör du teckna ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring eftersom du har en utökad underhållsplikt för din lägenhet i jämförelse med den som bor med hyresrätt. Glöm inte att säga att du bor i en bostadsförening, och inte i en bostadsrättsförening.
  5. Upptäckt av ohyra ska omedelbart anmälas till fastighetsskötaren.

J. Eldstäder

  1. En eldstad måste vara godkänd för att eldas i. En rökkanal eller eldstad som inte har använts under tre år måste (enligt Statens Räddningsverks föreskrifter om sotnings- och kontrollfrister) brandskyddskontrolleras innan den tas i bruk.
  2. En eldstad som används måste sotas vart fjärde år.

K. Förändringar i lägenheten

  1. Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan du också behöva göra en bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång. Inför varje större renovering ska du anmäla till tyrelsen tidpunkten för renoveringen, typ av renovering samt namnet på byggfirman.
    Byggavfall ska först samlas i lägenheten för att sedan forslas bort eller läggas i byggsäck. Det får inte lämnas i soprummet. För att ställa ut en byggsäck krävs tillstånd som man söker hos polisen. Byggsäcken ska tydligt vara märkt med ditt namn/ byggansvarig på plats samt tillståndets ärendenummer. Säck som innehåller brännbart material måste stå minst två meter från husvägg.  
    Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.
  2. För att ansluta en köksfläkt måste du låta provtrycka rök- eller frånluftskanalen. Endast om kanalen är tät och inte delas med annan lägenhet får du ansluta en frånluftsfläkt.
  3. I dusch- eller våtutrymmen får inte elektriska fläktar anslutas till frånluftskanalerna som är gemensamma för flera lägenheter. Genom att ansluta en fläkt till kanalen omöjliggör du ventilation för dina grannar.
  4. Installation av tvättmaskin i annat utrymme än våtrum, till exempel i kök eller klädkammare, kräver styrelsens godkännande. En sådan installation måste följa rekommendationerna i Säker vatteninstallation, det vill säga de auktoriserade VVS-företagens branschregler för säkra vatteninstallationer.

L. Andrahandsuthyrning

  1. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och namn på den som ska hyra lägenheten. Du ansöker på blanketten Andrahandsansökan. Ansök i god tid.
  2. Om du hyr ut din bostad måste du ha en hemförsäkring som omfattar andrahandsuthyrningen. En kopia av hemförsäkringens förstasida (elektronisk eller fysisk) ska skickas in till styrelsen tillsammans med ansökan.
  3. Uthyrning via plattformar som AirBnB eller motsvarande är inte tillåtet.